Tényleg kommunisták a hupikék törpikék?

2024. júl. 23

Jó ideje tart a vita arról, kommunisták-e a hupikék törpikék, illetve az ezzel kapcsolatos nézetek félreértésen alapulnak-e, esetleg vicceskedésről van szó.

A MovieWeb utánajárt, mi a helyzet, különös tekintettel arra, hogy februárban érkezik az egész estés animációs film, és nem mindegy, hogy a családi mozi felhőtlen szórakozást vagy ideológiai kútmérgezést ígér a gyanútlan közönségnek.
A hupikék törpikéket egy Peyo művésznevű (született Pierre Culliford) belga képregényrajzoló indította világhódító útjukra 1958-ban. Sokáig szó sem volt arról, hogy a vicces kis lények komcsiság gyanújába keverednének, ám 1998-ban egy Marc Schmidt nevű ausztrál kultúrakutató írt egy félkomoly cikket arról, hogy a törpök valójában szocialisták. Hiszen egalitárius közösségben élnek, vezetőjük, a szakállas Törpapa erősen Marxra hasonlít, a szemüveges Okoska viszont Trockijra, ellenségük, a minden hájjal megkent Hókuszpók pedig a gonosz kapitalizmust jelképezi.

Schmidt nem sejtette, vicces dolgozatával milyen lavinát indít el. Antoine Bueno francia szociológus 2011-ben már azt írta, hogy a törpikék sztálinista, rasszista és antiszemita nézeteket népszerűsítenek, amire szerinte számos bizonyíték utal. Törpfalva az elnyomó totális társadalom mintapéldája, ahol a törpök vezetőjének tekintélye megkérdőjelezhetetlen, az imádott szőke Törpilla pedig a felsőbbrendű árja fajt képviseli a sok tökéletlen törp között. Innen már könnyű volt eljutni oda, hogy Hókuszpók valójában a gonosz zsidó karikatúrája, ráadásul elvetemült macskáját Azraelnek hívják…

Az állításokra az eredeti alkotó fia, Thierry Culliford válaszolt röviden, groteszk marhaságnak nevezve az egészet.

A törpikék kommunista voltával kapcsolatos felvetések azonban nem tűntek el, bár a szerzők egy része valószínűleg nem gondolja komolyan, amit állít. 2008-ban Evan Topham például videót tett ki a YouTube-ra, amelyben rámutat, hogy a törpök voltaképpen önfenntartó kibucban élnek, és nem használnak pénzt, ami maga a megvalósult kommunista utópia. Topham azt is megfejtette, hogy a törpök eredeti neve, a SMURF valójában betűszó, feloldása Small Men Under Red Forces, azaz Kis Emberkék Vörös Uralom alatt, ezzel pedig az alkotók a kommunista veszélyre szeretnék figyelmeztetni a gyerekeket tudat alatt.

A Peyo család ma sem győz tiltakozni a feltételezések ellen, mondván, csak a gyerekeket szeretnék szórakoztatni. A törpökre épülő franchise mindenesetre 4 milliárd dollárt hozott eddig, ami elég szép eredmény egy bújtatott kommunista utópiától.

A hupikék törpikék című animációs családi mozifilmet az a Chris Miller rendezi, aki legutóbb a Csizmás, a kandúrt vitte sikerre, 555 millió dollárt termelve. A stúdió tájékoztatása szerint a produkció arra a kérdésre keresi a választ, hogy kik volnának valójában a törpikék, ami fentiek fényében releváns törekvésnek tűnik.

(Smurfs – hazai bemutató: 2025. február 13.)