Nagyon komoly a történet a Motorosok mozija mögött

2024. máj. 21

Kijött a Motorosok harmadik előzetese, és arról győz meg, hogy érdemes volt annyit várni erre a filmre. Már tavaly bemutatták válogatott kevesek előtt, de közbejöttek a hollywoodi sztrájkok, ezért most nyárra csúszott a bemutató. A RottenTomatoes 83 százalékot adott neki, ennek oka lehet.

A szerzői filmes Jeff Nichols forgatókönyvíró-rendező egy hatvanas évekbeli motorosbanda történetén keresztül mesél az átalakuló Amerikáról, a lázadásról és a szabadságvágyról, de legfőképpen arról, hogy a határok feszegetése miként csap át törvényszerűen parttalan erőszakba, és ez a szubkultúra hogyan lesz a szervezett bűnözés melegágya. Kiderül a filmből, hogy a rendvédelmi szervek figyelme azért irányult nagyon hamar a motorosbandákra, mert életformájukat drogkereskedelemből, rablásból, zsarolásból és pénzmosásból finanszírozták, illetve gyakoriak voltak a véres összetűzések a különféle rivális társaságok között.

Nichols számára egy zseniális fotóesszé-kötet, Danny Lyon 1968-ban megjelent The Bikeriders című műve jelentette az ihletforrást. Lyon maga is egy motoros banda, a Chicago Outlaw Motocycle Club tagja volt, lényegében a saját életét örökítette meg fényképein. Később a texasi börtönök pokoli világáról tudósított hasonlóan megrázó erővel (Conversations with The Dead, 1971).

A rendező által bemutatott motorosbanda Vandálok névre hallgat, de a sztori nagy vonalakban a chicagói törvényen kívüliek történetét követi. Nem kellett hozzá levéltárak poros aktái között kutakodnia, mivel a chicagói motorosok vezére, Peter James (tisztelői számára csak Big Pete) megírta élettörténetét The Last Chicago Boss: My Life with the Chicago Outlaws Motorcycle Club címmel. Nichols azonban vette magának a művészi szabadságot, hogy saját karaktereket és számukra egyedi sztorikat alkosson – nem kapkodta el, több mint húsz éve kezdett alakot ölteni a film ötlete.

A rendező azonban tartotta magát Lyon attitűdjéhez, amit a mai napig helyes megközelítésnek vél: „Pontosan tudta, milyen fából faragták őket, mert egy volt közülük. Gyakran mondta róluk, hogy milyen gyönyörű szép emberek. Máskor viszont megveszekedett, átkozott idiótáknak nevezte őket. Feszültség élt benne, mert ez a szubkultúra lidércesen csábította, ugyanakkor tisztában volt azzal, mi a szörnyű valóság” – foglalta össze a lényeget Nichols a Deadline-nak még szeptemberben.

A Motorosok főszereplői az Oscar-jelölt Austin Butler (Elvis), az Oscar-jelölt Tom Hardy (A visszatérő) és az Emmy-díjas Jodie Comer (Megszállottak viadala).
(The Bikeriders – hazai bemutató: 2024. június 20.)