Forog A játszma

2020. okt. 21

A vizsga sokak által várt folytatásában a hidegháborús hatvanas években a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. A vizsgá-ban megismert emlékezetes karakterek mind-mind visszatérnek az izgalmas második felvonásban, amelyet ezúttal is Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ) írt. A producer Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ), a rendező Fazakas Péter (Árulók, Szabadság különjárat), az operatőr Nagy András (Örök tél, Félvilág).

A film forgatása már elkezdődött, többek közt az újlipótvárosi Tátra utcában, amiről egy képsorozat is megjelent a Magyar Távirati Iroda jóvoltából:

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró (b-j) Fazakas Péter rendező A játszma című filmjének forgatásán. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Kulka János színész és Staub Viktória színésznő. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Statiszta A játszma című film forgatásán. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Kulka János színész (b) és Fazakas Péter rendező

Kulka János színész és Fazakas Péter rendező. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

„Minden forgatókönyvemet szeretem, de A vizsgá-t különösen. Örülök, hogy rajtam kívül még ilyen sokan szeretik ezt a mesterien játszott, fordulatos kémfilmet. Tíz év telt el A vizsga forgatása óta. Azóta azon törtem a fejem, hogyan hozhatnám vissza a főszereplőket, hogyan dobhatnám bele őket egy új kémjátszmába úgy, hogy az nekem is és a nézőknek is friss és meglepő legyen. Most végre megtaláltam a módját. A játszma nem megismétlése lesz A vizsgá-nak, hanem a folytatása: Markó és Jung párharcának következő izgalmas fejezete.” – nyilatkozta Köbli Norbert.

Fazakas Péter rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak az 1948-ban játszódó Árulók és az 56-os Szabadság - Különjárat után A játszma lesz a harmadik közös alkotása és egyben az első közös mozifilmje.

A játszma a Film Postive gyártásában készül.